Zanimiva dejstva o sneguljah

Iz neznanega razloga je splošno sprejeto, da se snegulje v osrednji Rusiji pojavljajo le pozimi, poleti pa odletijo. Poleg tega ni znano, kam te ptice odletijo poleti. Pravzaprav snegulje praviloma ne odletijo s svojih običajnih habitatov. Preprosto se z nastopom toplote preselijo v gozdove, kjer je več hrane. In v hladnem vremenu se trudijo ostati bližje človeškemu bivališču. Toda snegulje, ki živijo na severnih zemljepisnih širinah, se pozimi preselijo v toplejša območja.

Presenetljivo je, da snegulje spadajo med ptice pevke. Lahko posnemajo tudi pesem drugih ptic. Včasih se tej ptici reče ruska papiga. Snegulje v ujetništvu bi lahko naučili ponavljati različne zvoke. Mimogrede, takšne ptice je bilo mogoče prodati z dobičkom, zato je bilo tudi usposabljanje snegulj za številne ljubitelje ptic dober posel. Tudi predstavniki aristokracije so z veseljem kupovali pojoče snegulje. Hkrati ptice v ujetništvu izgubijo svetlo barvo in postanejo neopazne.

Videz snežinca ob stanovanju osebe simbolizira začetek zime. Ni presenetljivo, da so snežiki pogosteje kot katera koli druga ptica upodobljeni na novoletnih voščilnicah.

Obstaja zanimiva legenda o tem, zakaj imajo snegulje svetlo rdeč trebuh. Ko so se snegulje odločile, da bodo letele na sonce, da bi ga pogostile z okusnimi jagodami. Toda niso mogli leteti proti soncu, saj so žarki žgali snegulje. Od takrat imajo ptice tako čudovito barvo.

Matrijarhat kraljuje v jati snežnikov: samice so veliko večje in močnejše od samcev. Zato morajo moški ubogati. Vendar so snegulje mirne ptice in zelo redko prirejajo spore med seboj.

Osnova prehrane snegulje so brsti in semena. Če jedo jagode, snegulje iz njih kljuvajo semena in praktično ne uporabljajo celuloze. Toda sneglice ni mogoče šteti za čisto vegetarijanca: poleg rastlinske hrane lovi tudi nekaj pajkov.

Semena pepela, eno najbolj priljubljenih priboljškov za snegulje, obrodijo le enkrat na dve leti. Zato si morate občasno urediti "razkladalno leto".

Znanstveniki težko poimenujejo življenjsko dobo te ptice v naravi. Toda pri vzdrževanju doma ptice živijo 15-17 let. Verjetno tudi "brezplačne" ptice ne živijo nič manj: snegulje so nezahtevne in se zlahka prilagodijo tudi težkim razmeram.

Samica snegulja v gnezdo odloži do 7 jajčec. V času, ko jih inkubira, se samec ukvarja s pridelavo hrane. Družine snegulj praviloma ustvarjajo za življenje.

Piščanci snegulj zorijo zgodaj - že pri enem mesecu postanejo popolnoma samostojni. Piščanci pridobijo svetlo perje po prvi molti.

Bullfinches so dnevne. Takoj, ko pade mrak, gredo ptice ponoči na osamljeno mesto. Zato so decembra, ko so dnevi kratki, snegulje neaktivne.

Leto 2008 je bilo na pobudo Ruske zveze za zaščito ptic pri nas razglašeno za leto snegulj.