Zanimiva dejstva o slonih

Na Zemlji obstajata dve vrsti slonov: afriški slon, ki živi na afriški celini, in indijski (ali azijski) slon, ki živi v jugovzhodni Aziji. Te živali dosežejo višino 4-4, 5 m in maso do 7 ton in so najštevilčnejše med kopenskimi živalmi. Obe vrsti slonov sta navedeni v Rdeči knjigi.

17 zanimivih dejstev o slonih

  1. Afriški slon je večji od indijskega. Ušesa afriškega slona so skoraj trikrat večja od ušes indijskega. Živali se ohladijo skozi površino ušes. V vročih dneh sloni mahajo z ušesi, da se ohladi.
  2. Značilnost slonov je trup, ki je zlit nos in zgornja ustnica. V trupu slona je približno 40.000 posameznih mišic. Sloni s pomočjo trupa vohajo in se dotikajo predmetov, pijejo vodo, jemljejo hrano in izvajajo različne in zelo natančne manipulacije (na primer lahko poberejo vžigalico s površine zemlje), to pomeni, da uporabljajo deblo kot dodatni ud.
  3. Za komuniciranje, sloni trobijo, se ti zvoki širijo precej daleč in posameznikom omogočajo komunikacijo na razdalji približno kilometra. Poznanih je približno 30 materničnih signalov, ki si jih sloni izmenjujejo.
  4. Druga značilnost slonov so njihovi kljovi. To so zobje (sekalci zgornje čeljusti), ki rastejo skozi vse življenje. Afriški sloni imajo kljove pri samcih in samicah, indijski sloni pa kljove samo pri samcih. Slonovi okli - to je slonovina, zaradi katere jih iztrebljajo lovci.
  5. Sloni imajo poleg kljunov tudi štiri zobe. Vsak zob traja 8-10 let, nato ga zmeljejo in uničijo, na njegovem mestu pa zraste nov. To se zgodi 6-krat. Ko izbrusijo še zadnje zobe, sloni umrejo. Slonov zob lahko tehta skoraj tri kilograme.
  6. Jedo samo rastlinsko hrano (travo, veje, liste, korenine, plodove), ki zahteva veliko (180-200 kg na dan). V iskanju tega sloni naredijo dolga potovanja (do 100 km na dan).
  7. Sloni, stari 60–80 let, živijo v družinskih skupinah. Vsaka vsebuje več (približno 10) samic s sloni, skupino vodi odrasla samica. Moški se hranijo ločeno. Sloni postanejo odrasli pri 15-20 letih.
  8. Samice slonov lahko rodijo do 50 let. Samice nosijo eno tele 22-24 mesecev (približno 2 leti). Slonček se rodi velik in tehta približno 100 kg. Dvojčki so zelo redki.
  9. Novorojeni sloni lahko stojijo takoj po rojstvu, vendar so slepi in se s prtljažnikom držijo matere, da se ne bi izgubili. Sloni najprej sesajo mleko in pijejo vodo z usti, ne s prtljažnikom.
  10. Med hojo sloni hkrati premikajo noge na eni strani telesa. Sprednje noge indijskih slonov imajo pet prstov s kopiti, zadnje noge pa štiri. V središču slonove noge je maščobna blazinica, ki se "izravna" vsakič, ko slon spusti nogo in poveča površino opore.
  11. Običajno se sloni gibljejo s hitrostjo 2-6 km / h, vendar lahko za kratek čas dosežejo hitrost do 35-40 km / h.
  12. Samo en sesalec ne more skočiti - slon. Toda Sloni lahko in radi plavajo!
  13. Oči slona so precej majhne - nekoliko večje od oči odrasle osebe. Slab vid imajo, a neverjeten voh. Slon ima približno dva tisoč vohalnih genov, kar je dvakrat več kot pri domačih psih in 5-krat več kot pri ljudeh.
  14. Slon ima utrip 27 utripov na minuto. In srce tehta do 30 kilogramov.
  15. Slon je narodna žival Tajske. Slon je stoletja veljal tudi za znamenje plemstva. Vsi beli škofje so veljali za kraljevo last.
  16. Sloni spijo stoje, zbrani v gosti skupini; na tleh spijo le mladiči. Sloni so debelokožne živali, v pravem pomenu besede - ponekod lahko debelina kože doseže 3, 5-4 centimetra.
  17. Sloni so med najbolj inteligentnimi živalmi. Pomagata si (imata medsebojno pomoč in pomoč) in imata odličen spomin. Slone je mogoče trenirati, naučijo se do 60 ekip.